Electrozii de împământare trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiții:
1. Să aibă o conductivitate electrică cât mai mare pentru a fi capabili să descarce și să disipe în sol curenți de intensități foarte mari.
2. Să aibă o conductivitate termică cât mai mare pentru a nu se încălzi în timpul funcționarii, respectiv pentru a nu crește rezistența electrică în funcționare.
3. Să aibă o suprafață de contact cu solul suficient de mare pentru disiparea sarcinilor electrice cât mai eficient.
4. Timpul de descărcare în sol a tensiunilor de scurt circuit să fie minim.
5. Să fie suficient de rezistenți mecanic pentru a putea fi bătuți în sol la lungimi respectiv adâncimi cât mai mari.
6. Să aibă o rezistență la coroziune cât mai mare pentru a fi siguri în exploatare un timp cât mai lung.
7. Să aibă un preț rezonabil.
Nu există, probabil, nici un material natural care să aibă la un loc toate aceste proprietăți. Din acest punct începe aventura tehnologiei multistrat.
Tehnologia multistrat este metoda de fabricație a materialelor cu inserții multiple, de tip sandwich, în care straturi diferite de materiale sunt suprapuse unul peste altul, formând astfel un material nou, cu proprietăți superioare materialelor componente luate fiecare în parte, obținându-se un pronunțat efect sinergic.
Electrozii care deschid seria electrozilor ROL-X-Multistrat® sunt fabricați în sistem Zinc-Oțel-Zinc ca în figura de mai jos.
Această serie de electrozi va fi urmată de seriile de electrozi ROL-X-Multistrat® în sistem Zinc-Oțel-Zinc-Aluminiu, Zinc-Oțel-Zinc-Aluminiu-Cupru, Zinc-Oţel-Zinc-Carbon sau sistemul complex ROL-X-Galvanic-Multistrat® cu generator de electroni liberi Zinc-Cupru-Zinc-Oțel-Zinc-Cupru.
Se materializează astfel o idee care va schimba modul în care percepem, analizăm, înţelegem şi decidem în legatură cu performanţele electrozilor de împământare vizavi de rolul acestora în protejarea vieţii şi sănătaţii oamenilor şi în protecţia instalaţiilor electrice, electronice si IT&C tot mai complexe, mai sofisticate şi mai sensibile, pe care le utilizăm zi de zi.
Dr. Caius Bulea